Monday, 17 May 2010

Ada jiwa yang emosinya meronta pinta di belas kasihkan di talian. Katanya...

Kakaknya di-diagnos kanser. Kanser hati. Doktor yang tentu saja manusia itu menterjemahkan jangka hayat 6 bulan hingga 12. Hanya jangkaan. Mungkin lebih, dan tentu saja boleh jadi kurang dari itu. Kan sifat kemanusiaan itu adalah ketidaksempurnaan kita.

Bukan-kah Maha Esa telah menjanjikan yang tiada satu insan pun akan menjadi sempurna di seluruh generasi. kenapa? supaya mereka sentiasa bergantungan sesama insan, bergantungan pada Tuhan dan sedar bahawa ada lagi yang lebih berkuasa; Maha Kuasa; Allah Ya Rabbi.

Balik pada sang kakak.
Kakak yang menangisnya mampu di tahan. Yang gagal, adiknya. Menangis. Menangis seperti dia yang akan mati esok hari. Menangis dalam pengertian sedih dan duka yang sebenarnya. Dan yang menangis itu adalah pegawai bawahan aku. Pegawai yang menalifon aku lebih dari 60 kali ketika handphone aku 'mampus'; dan satu panggilan yang berikutnya, aku jawab.

"Encik. Menangis itu boleh, tapi itu bukan solusi yang encik perlukan sekarang. Menangislah seharian suntuk, dan kemudian berhenti untuk menangis lagi; untuk hal ini. Maha Kuasa bukan sengaja mencampakkan kita dalam bencana ini hanya untuk kita dia membatu; dan lemas"

"Tapi, masa dia dah hampir"

"Paling tidak, dia hampir tahu masanya. Kita? entah2keluar dari rumah nanti kita menemui ajal. Atau mungkin saja sekejap lagi? Jadi itu bukan pilihan dan urusan kita; tentang waktu. Urusan kita adalah berdiri pada jalan Maha Kuasa dan berserah pada Allah supaya kita terus bersitu"

"Jadi"

"Berhenti dari menyeksa diri. Tangisan tak mengubah apa-apa. Berdoa pada Allah. Berusaha dan tawakal pada Allah semata-mata."

"Saya tak kuat"

"Takkan Allah duga seseorang itu lebih dari kemampuannya. Encik tak cukup kuat untuk menghidap dan menanggung sakitnya kanser itu, tapi encik cukup mampu menjadi bahu yang mendongkong jiwa2perit akak encik itu"

dan senyap menjadi isi.
muhasabah.
bukan dia, tapi aku..

No comments: